Choroby nerwowo-mięśniowo-szkieletowe (choroby mięśni) są bardziej rozpowszechnione niż inne typy chorób przewlekłych, a większość z nich jest przyczyną bólu, co powoduje pogorszenie jakości życia. Odpowiedni model odżywiania tzw. leczenie żywieniowe ma kolosalne znaczenie dla dobra chorych, może wpłynąć na redukcję bólu i zapalenia, a także prawidłowo wspierać funkcje mięśniowo-szkieletowe. Zarówno kontrola liczby kalorii, jak i dostarczanie ich w postaci odpowiednich posiłków, są ważnymi czynnikami w leczeniu tych chorób ponieważ nadmierna waga zwiększa obciążenia mechaniczne stawów, pogarsza funkcjonowanie mięśni, przyczynia się do osteoporozy, obciążenia kręgosłupa, osłabienia całego układu nerwowo- mięśniowego.
Chciałabym Wam dzisiaj przedstawić dietę opracowaną przez lekarzy z Kliniki Neurologicznej CSK AM w Warszawie na potrzeby osób z chorobami mięśni.
Dieta zalecana w chorobach mięśni
Lekarze zalecają dietę lekkostrawną z dodatkiem witamin: A, C i E.
Z diety należy wyłączyć tłuszcze zwierzęce nasycone (smalec), ostre przyprawy.
Należy ograniczyć: cukier, słodycze, potrawy mączne (kluski, makarony itp.).
Zalecane jest:
· Pieczywo ciemne gruboziarniste (chleb sojowy, słonecznikowy lub podobne),
· Twaróg - codziennie,
· Mięso chude, najlepiej gotowane lub duszone, rzadziej smażone na oleju,
· Ryby chude (dorsz, kergulena, mintaj) najlepiej gotowane lub duszone, pieczone,
rzadziej smażone - korzystnie 3 razy w tygodniu,
· Kiełki pszenicy jako dodatek do surówek,
· Sok z marchwi (jeżeli dostępna jest marchew z gleby nie nawożonej nawozami
sztucznymi),
· Owoce: jabłka ze skórką, banany, pomarańcze, truskawki,
· Miód do słodzenia napojów zamiast cukru.
Dieta taka nie spowoduje przyrostu wagi ciała. Dostarczy odpowiednią ilość białka,
uzupełni ilość karnityny (ryby), dostarczy w sposób naturalny witaminy (wit. E w kiełkach
pszenicy, wit. A w soku z marchwi, wit. C w owocach) oraz potas (banany).
Opracowane przez lekarzy z Kliniki Neurologicznej CSK AM w Warszawie
źródło: http://idn.org.pl/ptchnm-warszawa
Chciałabym Wam dzisiaj przedstawić dietę opracowaną przez lekarzy z Kliniki Neurologicznej CSK AM w Warszawie na potrzeby osób z chorobami mięśni.
Lekarze zalecają dietę lekkostrawną z dodatkiem witamin: A, C i E.
Z diety należy wyłączyć tłuszcze zwierzęce nasycone (smalec), ostre przyprawy.
Należy ograniczyć: cukier, słodycze, potrawy mączne (kluski, makarony itp.).
Zalecane jest:
· Pieczywo ciemne gruboziarniste (chleb sojowy, słonecznikowy lub podobne),
· Twaróg - codziennie,
· Mięso chude, najlepiej gotowane lub duszone, rzadziej smażone na oleju,
· Ryby chude (dorsz, kergulena, mintaj) najlepiej gotowane lub duszone, pieczone,
rzadziej smażone - korzystnie 3 razy w tygodniu,
· Kiełki pszenicy jako dodatek do surówek,
· Sok z marchwi (jeżeli dostępna jest marchew z gleby nie nawożonej nawozami
sztucznymi),
· Owoce: jabłka ze skórką, banany, pomarańcze, truskawki,
· Miód do słodzenia napojów zamiast cukru.
Dieta taka nie spowoduje przyrostu wagi ciała. Dostarczy odpowiednią ilość białka,
uzupełni ilość karnityny (ryby), dostarczy w sposób naturalny witaminy (wit. E w kiełkach
pszenicy, wit. A w soku z marchwi, wit. C w owocach) oraz potas (banany).
Opracowane przez lekarzy z Kliniki Neurologicznej CSK AM w Warszawie
źródło: http://idn.org.pl/ptchnm-warszawa
A czy w chorobie masz czas i siłę na przygotowywanie wszystkich posiłków? Pytam, ponieważ na stronie https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-lublin możesz znaleźć sobie szczegóły catering dietetyczny, który może być odpowiednio do Ciebie wybrany i na pewno będzie dużo łatwiej trzymać dietę i może to dostarczać odpowiednich wartości.
OdpowiedzUsuń