Medycyna naturalna

Zachorowanie na miastenię zmienia w życiu wszystko - nie tylko utratę zdrowia, ale też sprawność ruchową, zmienia rysy twarzy, ogranicza towarzysko i zawodowo. Zmienia postrzeganie świata, przestawia priorytety. Zmienia nas samych. Miastenia sprawia, że praktycznie nie mamy układu odpornościowego, przez co jesteśmy nadzwyczaj podatni na wszelkiego typu infekcje, choroby, zapalenia, często towarzyszy innym chorobom z autoagresji.Przyjmowane leki, duże dawki sterydów, leki immunosupresyjne zwiększają zagrożenia zachorowania na wiele innych poważnych chorób, mają wiele niepokojących nas chorych skutków ubocznych, które bardzo nieprzyjemnie wpływają na nasz ogólny stan fizyczny i psychiczny.Miastenii towarzyszy długa lista leków przeciwwskazanych (którą to zawsze mam przy sobie). Są wśród nich antybiotyki, tabletki przeciwbólowe, uspokajające, przeciwreumatyczne i wiele innych.W związku z tym często zadawałam sobie pytanie: jak mamy się bronić przed chorobą, wszelkimi infekcjami wirusowymi, katarami, przeziębieniami, które to potrafią położyć nas na wiele dni do łózka bezsilnych, bezwładnych, z bólem głowy, gardła czy zęba? Nie możemy w tym momencie sięgnąć po popularne tabletki przeciwbólowe, antybiotyk czy choćby środek uspokajający czy nasenny.Co więc robić? Jak się leczyć? Czym więc zastąpić te leki?Ale również - jak zapobiegać wszelkim infekcjom? Nie raz zadawałam te pytania lekarzom, gdy przychodziłam do nich ledwo żywa z powodu zwykłego katarku czy opuchnięta od sterydów - po pomoc, receptę. Odpowiedź zawsze miałam jedną: unikać przebywania w grupie, stosować babcine sposoby na przeziębienie czy wzmocnienie organizmu, stosować naturalne wzmacniacze - miód, czosnek, nalewki z ziół itp.No chyba nie takiej odpowiedzi oczekiwałam od lekarza w XXI wieku. Ale jeśli kilku lekarzy powtarza to samo łącznie z autorytetem w leczeniu miastenii to chyba coś w tym jest i może warto zainteresować się tematem? Postanowiłam bliżej się temu przyjrzeć, poczytać o medycynie naturalnej, zapoznać z zielnikiem, porozmawiać z babcią i teściową, na sobie wypróbować działanie ich mikstur.




13.06.2016Na obrzęk nóg - herbata z pietruszki

Obrzęk nóg może wystąpić z różnych powodów: ciepło, problemy z naczyniami krwionośnymi, niewydolność nerek, ciąża, niewydolność serca, zaburzenia hormonalne.

Medycyna ludowa posiada szereg różnych zastosowań przeciwobrzękowych, lecz prawdopodobnie najskuteczniejszym z nich jest ten, który opisujemy poniżej.Naturalny moczopędny przepis na obrzęk nóg:

Chcą przygotować herbatę z pietruszki, aby wyeliminować obrzęki, będziesz potrzebować świeżą i zieloną natkę pietruszki oraz korzeń.
Przygotuj kilka świeżych liści pietruszki i korzeń. Pokrój je drobno i wymieszaj ze sobą.
Wlej 500 ml wody do garnka i doprowadzić wodę do wrzenia.
Dodaj 5 łyżeczek mieszanki pietruszkowej i gotuj przez 5 minut.Po przegotowaniu należy herbatę odstawić do ostygnięcia na około 20 minut. Odcedź herbatę i pij ją 3 razy dziennie.

Już po 2 dniach zauważysz niesamowite rezultaty i nie będziesz miał żadnych problemów z opuchniętymi nogami.
www.stylowi.pl




12.06.2015
Pierwszy raz robiłam sok z pędów młodej sosny. Zbiera się młode, tegoroczne przyrosty, które są jeszcze brązowe i oblepione żywicą, na przełomie kwietnia i maja.

Sok z sosny
Składniki:
1 kg młodych pędów z sosny
1 kg cukru
Pędy oczyszczamy z owadów i innych zanieczyszczeń i szybko opłukujemy w wodzie. Wkładamy warstwami do czystego, szklanego słoika na przemian ze sporą dawką cukru. Aby zwiększyć tempo wydzielania soku możemy je wcześniej pokroić lub ugnieść tłuczkiem. Pędy dociskać by zmieściło się ich jak najwięcej. Ostatnią warstwą w słoiku powinien zawsze być cukier. Słoik zakręcamy i umieszczamy w słonecznym miejscu na parapecie na około 4-6 tygodni – do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Możemy co kilka dni potrząsać słojem, tworzenie syropu odbywać się będzie bardziej równomiernie. Gotowy syrop po przecedzeniu przez sitko lub gazę , przelewamy do słoików lub butelek i szczelnie zakręcamy. Przechowywać w zacienionym miejscu.
Sok z sosny jest bardzo dobry na przeziębienia, kaszel, podnosi odporność. Pić jedną łyżeczkę dziennie na czczo.





03.06.2015
Omasta oliwno-lniana
Stosuj codziennie jeśli masz ból mięśni i […]Stosuj codziennie jeśli masz ból mięśni i czujesz sztywność i ból w stawach, często jest Ci zimno, masz suchą skórę, czujesz zmęczenie i nadmiar stresu, cierpisz na fibromialgię. Jest to omasta idealna dla osób mającysh wysoki cholesterol, cukier, problemy z krążeniem, problemy z ciśnieniem, a także uwaga bardzo pomocna w chorobach autoimmunologicznych ( np. niedoczynność tarczycy hashimoto, toczeń, rzs, reumatyzm, astma, łuszczyca, niedoczynnośc nadnerczy, choroba Addisona, łuszczyca, bielactwo, SM, cukrzyca, miastenia, choroba Parkinsona i itp. ). Również jeśli masz różnego rodzaju wypryski i zaskórniki warto wdrożyć do codziennego menu naszą omastę. Jeśli cierpisz na syndrom przewleklego zmęczenia czy wypalenia zawodowego, masz przedwcześnie siwe włosy to jest to również coś dla Ciebie. Omasta ta bardzo polecana jest na zimę zamiast masła, smalcu, margaryny, śmietany czy majonezu, który najczęściej robiony jest z oleju sojowego. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej, wegetariańskiej i wegańskiej oraz niskocholesterolowej. Mimo kalorii również bardzo polecana osobom na diecie odchudzającej.

Składniki:
1 szlanka oliwy z oliwek,
 1/4 szklanki oleju lnianego, 
zioła prowansalskie z gotowej mieszanki (oregano, cząber, rozmaryn, bazylia, majeranek, tymianek)  
10 ząbków czosnku, 
sól, 
opcjonalnie sok jabłkowy lub kilka kropel cytryny.
Wlewamy oleje do jednego naczynia, wyciskamy do olejów czosnek, dodajemy sól i roztarte z dłoniach lub moździeżu zioła prowansalskie. Zioła mogą być również swieże, wtedy trzeba je drobniutko posiekać przed dodaniem. Do całości można dodać sok jabłkowy wtedy smak omasty będzie bardziej winny. Wstawiona na kilka godzin do lodówki ma jeszcze lepszy smak.

Podajemy do pieczywa, pierożków i makaronów, ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw i oczywiście surówek i sałatek oraz serów i ryb. Omasta z samej oliwy z oliwek z czosnkiem i ziołami to jeden z sekretów zdrowia i urody diety śródziemnomorskiej.
http://vrota.pl/




15.05.2015
Kolejny raz mam ostre zapalenie pęcherza moczowego. I to w krótkim czasie, ostatnio leżałam z tą przykrą, bolesną dolegliwością w kwietniu w szpitalu. Biorę Furagin ale od niedawna wzbogaciłam swoją dietę o codzienne spożywanie suszonej żurawiny, znanej z dobroczynnych właściwości na drogi moczowe. Mam nadzieje, że to coś pomoże oprócz oczywiście stosowania innych środków zapobiegawczych. To zapalenie przy miastenii wykańcza mnie. Lubię suszoną żurawinę, niestety jest dość droga. Ostatnio posadziłam na działce parę krzaczków - w przyszłości mam zamiar robić sok z żurawiny.








27.04.2015












04.04.2015













21.02.2015

Sok na wzmocnienie odporności

Składniki: mały burak, trzy marchewki, osiem łodyg selera naciowego, kilka różyczek brokułów, dwa ząbki czosnku.

Taki sok można pić przez cały rok, szczególnie jednak warto robić to jesienią i zimą, czyli w okresie zwiększonego zachorowania na grypę. Ta mieszkanka dostarcza przede wszystkim witamin C i A, które wzmacniają system odpornościowy, zapobiegają infekcjom i chorobom górnych dróg oddechowych. Znajdziemy je w selerze naciowym (zawiera dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe), brokułach i burakach. Marchewka to z kolei skarbnica beta-karotenu, a czosnek, dzięki allicynie, działa niczym antybiotyk wspomagając prawidłowe działanie układów: odpornościowego, oddechowego, pokarmowego i krążenia.
www.wp.pl







09.01.2015
Czy wiecie, że osoby z chorobami stawów wypijający rano i wieczorem kubek ciepłej wody z dwiema łyżeczkami miodu i jedną łyżeczką sproszkowanego cynamonu odczuwają wyraźną poprawę stanu swojego zdrowia?

Bardzo efektywny w działaniu jest również sam miód z cynamonem zjadany przed śniadaniem – jedną łyżeczkę miodu mieszamy z pół łyżeczką cynamonu. Rezultaty są odczuwane już po pierwszym tygodniu terapii.










03.01.2015

                                  







18.12.2014

Melisa
Znana pod różnymi nazwami, jak np. matecznik, rojownik czy pszczelnik, jest powszechnie stosowana w herbatkach i naparach, ze względu na swoje uspokajające właściwości. Można także wykorzystywać jej przeciwskurczowe działanie. Dzięki jej zbawiennemu oddziaływaniu na układ nerwowy herbatka z melisy skutecznie pomoże nam w walce z bezsennością.







22.11.2014







10.11.2014

                                         

1. Cynamon z miodem

1 łyżeczka miodu, najlepiej ciemny
¼ łyżeczki cynamonu
Wymieszaj. Weź taką dawkę co kilka godzin, kiedy tylko poczujesz, że przeziębienie lub grypa dopadają Ciebie. Efekty działania są odczuwalne już po pierwszej dawce. Możesz dodawać go do gorących napojów lub innych potraw. Może być stosowany u dzieci powyżej 1 roku życia. Jest to pyszne lekarstwo dla całej rodziny – sprawdź, efekty naprawdę Ciebie zaskoczą.

2. Herbata z imbirem i miodem

korzeń imbiru – najlepiej świeży 4-5 cm
miód do smaku, najlepiej ciemny
woda
Delikatnie, najlepiej łyżką zdrap skórkę z imbiru. Pokrój na około 0,5 cm kawałki. W garnku zagotuj wodę – 6 szklanek, zmniejsz płomień na minimalny i wsyp imbir. Gotuj na małym płomieniu przez 5 minut. Pij z miodem – 1-2 łyżeczki na szklankę.

3. Syrop z kwiatów czarnego bzu

Jest również rewelacyjnym środkiem na przeziębienie i grypę. Przyrządzam go już od kilku lat. Ma niestety tą wadę, że trzeba go przygotować w maju, kiedy kwitnie czarny bez. Równie dobry jest sok z owoców czarnego bzu. Jednak można również zrobić syrop z suszonych owoców.




07.11.2014

                         






04.11.2014
                           





02.11.2014

Herbatka zwalczająca objawy kataru – domowy sposób na katar

½ łyżeczki sproszkowanego korzenia imbiru
½ łyżeczki sproszkowanego korzenia lukrecji
plasterek cytryny – opcjonalnie
Zalać przegotowaną wodą, zaparzać przez 3 minuty. Pić 2-3 razy dziennie.

Siła tego wywaru wynika z faktu, że zarówno imbir jak i lukrecja pomagają w rozwiązaniu nierównowagi związanej z infekcją oddechową. Imbir pomaga leczyć stany zapalne w gardle i pomaga w zlikwidowaniu uczucie zatkanego nosa i kaszlu. Lukrecja natomiast pomaga w odkrztuszaniu.



28.10.2014

Na przeziębienie i grypę



NATURALNY ANTYBIOTYK
- 2 główki czosnku
- 2 cytryny
- 6 łyżek miodu
- 1 szkl. wody przegotowanej

UODPARNIAJĄCY SYROP
Etapy przygotowania:
Czosnek obrać ze skórki , przecisnąć przez prasę. Z cytryny wycisnąć sok, wymieszać z czosnkiem, dodać miód i zalać ostudzoną przegotowaną wodą.wszystko przelać do słoiczka i odstawić na dobę.

Pić: zdrowi-2 łyżki dziennie.

Chory:-3 łyżki dziennie.





21.10.2014





Leczniczy napar z majeranku

                           

źródło:stylowi.pl




15.10.2014 Czystek

             
         



          

06.10.2014
Naturalny antybiotyk


                      


źródło: http://www.filozofiazdrowia.com/


27.09.2014

Babcine sposoby na przeziębienie
1. napar z imbiru
2-3 plasterki imbiru zalać bardzo ciepłą wodą, parzyć ok. 5 minut. Dodać 2 łyżeczki miodu . Popijać w ciągu dnia
2. do szklanki gorącego mleka dodać dwa ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku oraz dwie łyżeczki miodu i masła. Pić gorące.
3. do pół szklanki bardzo ciepłej wody wycisnąć cała cytrynę, wgnieść ząbek czosnku. Napój pić przed spaniem.
4. moczymy nogi w gorącej wodzie z dodatkiem soli przez ok 30 min. Potem smarujemy szyję,kark i dekolt maścią kamforową i do łóżka.
5. Leczniczy rosół – ugotuj kurczaka z dużą ilością pietruszki, marchwi, selera i co najmniej 3 cebulami. Po wyjęciu mięsa zmiksuj jarzyny, zmieszaj je z rosołem, przypraw na ostro czosnkiem i pieprzem lub chili. Pij zupę codziennie małymi łyczkami.



15.09.2014
Jaka herbata na jakie dolegliwości:










Czosnek
Czosnek na zimę już mamy. Co roku na działce sadzimy ok. 200 ząbków - lubimy go.
Regularne spożywanie czosnku wzmacnia system odpornościowy, a tym samym przyśpiesza proces usuwania chorobotwórczych drobnoustrojów z organizmu.
Warto jeść czosnek świeżo rozdrobniony, gdyż najważniejszy składnik rośliny, bakteriobójcza allicyna, uwalnia się podczas rozcierania lub wyciskania. Dotąd nie odkryto szczepów bakterii, które uodporniłyby się na allicynę. Sprawia to, że roślina ta działa przeciwmiażdżycowo, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejsza ciśnienie krwi i zapobiega utlenianiu tłuszczów w krwiobiegu. Czosnek chroni organizm m.in. przed zawałem serca, udarem mózgu i arteriosklerozą. Substancje antybiotyczne zawarte w czosnku odkażają drogi oddechowe, moczowe, płuca, jamę ustną, a oprócz tego hamują rozwój grzybów i dobrze radzą sobie z leczeniem pleśniawek i drożdżaków. Przed ich działaniem nie potrafią obronić się pasożyty układu pokarmowego, a w szczególności owsiki. Z dobrym skutkiem można go stosować przy biegunkach, wzdęciach i nieżytach żołądka. Naturalny antybiotyk zawarty w roślinie nadaje się także do stosowania zewnętrznego podczas leczenia trudno gojących się ran, grzybic skóry i oparzeń.
By wyleczyć grypę i przeziębienie, czosnek należy jeść regularnie. Wtedy obecne w czosnku związki siarki będą systematycznie zwalczały drobnoustroje i mobilizowały krwinki białe do obrony organizmu przed innymi wirusami i bakteriami. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, gdyż wtedy mogą pojawić się objawy niepożądane. Spożywanie czosnku w dużych ilościach może powodować wzdęcia. Ponadto może być przyczyną podrażnienia wątroby i błony śluzowej przewodu pokarmowego.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/grypa-i-przeziebienia/jak-jesc-czosnek-wyleczyc-grype-i-przeziebienie_42008.html






Kawa zbożowa
Lubicie kawę Inkę? Ja ją lubię od czasów dzieciństwa (przedszkole, szkoła - dobrze mi się kojarzy), lubię kawę zbożową taką ze szpitala (zawsze jest jakaś inna niż ta przygotowana w domu). Lubię na gorąco i na zimno, z mlekiem, dodatkiem imbiru czy cykorii. Lubią ją też moje dzieci.
Warto pić kawę zbożową - wspomaga nasze samopoczucie w upalne dni, działa orzeźwiająco i pobudzająco na nasz organizm, wspomaga prace układu nerwowego i odpornościowego, łagodzi stres, zwalcza ospałość i spowolnienie, poprawia sprawność fizyczną, prawdopodobnie pomaga w odchudzaniu. Zimą piję gorącą kawę Inkę, latem na zimno.









Wzmocnienie odporności, przeziębienie, lepsze samopoczucie:



Miód wielokwiatowy
Jak co roku byliśmy na wsi po miód. Ja i moja rodzina lubimy akurat łagodny, o jasnym kolorze miód wielokwiatowy - dlatego byliśmy po niego teraz, w czerwcu. Miodu kupujemy dużo - tak aby starczyło do czerwca następnego roku - od sprawdzonego od lat pszczelarza. Litr takiego miodu to 22 zł.
Tak naprawdę miód i czosnek to podstawowe w naszym domu "babcine" środki na wzmocnienie organizmu, przeziębienie. Stosujemy od lat te zapobiegawcze naturalne wzmacniacze i (odpukać) na przeziębienia, grypy czy częste infekcje nie narzekamy. W naszym domu stosunkowo mało jest takich zachorowań ale miód i czosnek stosujemy regularnie, od lat. Należy jednak pamiętać, że np. osoby z cukrzycą nie powinny go nadużywać. W czasie cukrzycy posteroidowej miałam dłuższą przerwę w spożywaniu miodu.
Miód składa się w głównej mierze z cukrów prostych, które powodują, że jest on łatwo przyswajalny przez organizm. W składzie miodu znajdują się również takie składniki jak: kwasy organiczne, mikroelementy,
enzymy, glukoza, fruktoza oraz składniki mineralne, do których zaliczamy- żelazo, fosfor i magnez. W zależności od rodzaju miodu mamy do czynienia także z takimi składnikami jak rutyna i inhibina, które odpowiedzialne są za bakteriobójcze właściwości miodu.Do ogólnych walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć takie jego cechy jak: wpływ na rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciała u małych dzieci, lepszą regenerację organizmu po ciężkim dniu pracy. Działa on także dodatnio na przewód pokarmowy, oddechowy, krwionośny i jest świetnym środkiem odżywczym dla serca. W zależności od rodzaju miodu można wskazać dokładniej, jakie wykazuje on działanie.
Miód wielokwiatowy- jest stosowany w szczególności przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym, dlatego polecany jest zwłaszcza osobom uczulonym na pyłki roślin. Jak każdy miód wykorzystywany jest on także w leczeniu przeziębienia, przewlekłych stanach zapalnych gardła i stanach podgorączkowych. Słynie on z właściwości leczniczych serca, gdyż wpływa na regulację ciśnienia mięśnia sercowego. Stosuje się go również w przypadku takich dolegliwości jak anemia i ogólne zmęczenie organizmu.
Miód posiada łagodne działanie uspokajające, łagodzące napięcie nerwowe.Warto stosować miód przy wyczerpaniu psychicznym, oraz zmęczeniu pracą umysłową, oraz jako wspomagające leczenie schizofrenii, nerwic, oraz depresji.
http://miodywmedycynie.pl/wlasciwosci-lecznicze-miodu/




Herbata z jaśminu
Herbata jaśminowa jest aromatyczna i ma delikatny smak. Ponadto koi zmysły i odpręża. działa uspokajająco i  relaksująco. Obniża ciśnienie krwi. Jej zielona odmiana bogata jest w przeciwutleniacze, które eliminują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. Ponadto zmniejsza ryzyko zachorowań na niektóre typy nowotworów. Poprawia metabolizm i delikatnie pobudza.
Parzenie
Parzenie herbaty jaśminowej powinno wyglądać tak samo jak parzenie herbaty na bazie której jest ona przyrządzana. Jeśli jest to zielona herbata to należy ją parzyć 2-3 minuty w temperaturze 65-80 stopni Celsjusza. Białą parzymy w nieco wyższej temperaturze 85 stopni przez około 5 minut. Woda powinna być uprzednio odfiltrowana.








Herbata z szałwii lekarskiej
Jest świetna na nadpotliwość.
W doświadczeniach wykazano, że liście szałwii mają działanie przeciwpotne, przeciwzapalne, żołądkowe, dezynfekujące, oraz przeciwcukrzycowe.
Działanie przeciwpotne występuje szybko, maksimum osiąga po 2–3 godzinach i trwa 3 dni.
Wyciągi z surowca podaje się w nadmiernej potliwości różnego pochodzenia, np. potliwości w stanach gorączkowych, w nadczynności tarczycy, również potliwości na tle zaburzeń nerwicowych


Na wzmocnienie organizmu
Wino szpinakowe:
- 2 szklanki wina czerwonego gronowego
- wyciśnięty sok z pół kilograma świeżego szpinaku (powinno wyjść ok. szklanki)
Oba składniki łączymy ze sobą, mieszamy, zdejmujemy pianę. Przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki.
Dziennie możemy wypić do 2 kieliszków wina, najlepiej zaraz po posiłku.

W podnoszeniu ogólnej odporności organizmu mogą być przydatne: 
- jeżówka purpurowa
- bez czarny (kwiat jak i owoc)
- kwiat lipy.
 Z wymienionych ziół zrobić mieszankę i pić napar (2 łyżeczki zalane 2 szklankami wody – 10 minut pod przykryciem). Dzieli się go na 5 – 7 porcji i wypija w ciągu dnia. Dzielenie jest po to, by uniknąć napotnych właściwości, które mogłyby nawet obniżyć odporność.

Z ziół podnoszących odporność organizmu wymieniłabym jeszcze np: brzozę, nagietek, kasztanowiec, rdest ptasi, jasnotę białą, głóg, dziewannę .

Moja mama stosuje krople propolisowe: 10 – 20 kropli na kromce chleba – ważne jest by dokładnie i powoli przeżuć. Uważa, że codzienna porcja takiej kromki chleba uwolniła ją od częstych przeziębień.

W chorobach przeziębieniowych warto użyć jeszcze: maliny, cebuli, czosnku, syropu z kwiatów mniszka, róży dzikiej (płatki i owoce), imbiru lekarskiego, melisy, dziurawca (trzy ostatnie rośliny hamują rozwój wirusów) i krwawnik.






Dzika róża
Napar z dzikiej róży polecany jest przy pierwszych objawach przeziębienia. Owoce róży wzmocnią odporność całego organizmu i zapewnią jego ogólne wzmocnienie. Uzupełniają niedobory witaminowe w okresie przeziębień, ciąży, przy nadmiernej kruchości naczyń oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Dzika róża działa też przy biegunkach i nieżytach układu pokarmowego.W owocach dzikiej róży jest 30-40 razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Ponadto, w owocach dzikiej róży znajdują się takie składniki odżywcze jak m.in. witaminy A, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas galusowy, garbniki i flawonoidy. Owoce róży zbieramy we wrześniu kiedy rozpoczyna się sezon .Owoce, które mają być zasobne w kwasy, flawonoidy i witaminę C najlepiej zbierać tuż przed dojrzeniem i dojrzałe, suszyć w temp. 30-40 stopni C, w ciemności i przewiewie. Wybierać krzewy ze stanowisk słonecznych.
Napar
1 łyżkę rozdrobnionych owoców róży zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Przecedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance w anemii, awitaminozie, w osłabieniu i niedokrwistości. Także w bezsenności i nerwicach dla wzmocnienia sił obronnych organizmu przy ogólnym wyczerpaniu.




Pokrzywa

Sok lub napar z pokrzywy jest idealny na wzmocnienie organizmu. Ja herbatę z pokrzyw (gotową) piję od czasu gdy zaczęłam brać sterydy. Herbatki z pokrzywy mają właściwości moczopędne i pomagają pozbyć się obrzęków. Pokrzywa wzmacnia produkcję przeciwciał walczących z infekcjami, zaliczana jest do immunostymulatorów. Zewnętrznie stosowana jest na łojotok skóry głowy i łupież. Leczymy nią także afty w infekcji jamy ustnej, grzybice skóry i błon śluzowych.
Pokrzywę możemy pić także w ciąży ponieważ zawiera dużo wapnia, żelaza i witamin. Herbata z pokrzywy pita z kolei po urodzeniu dziecka wzmaga produkcję mleka w piersiach i pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.
Pokrzywa zwiększa poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek, powinny ją pić osoby , które skarżą się na zmęczenie. Sok możemy wykonać ze świeżych liści lub wysuszonych. Liście pokrzywy zbieramy od maja do września. Po zebraniu wykorzystujemy tego samego dnia lub suszymy w cieniu i przewiewie.Możemy także kupić gotowe soki i herbatki z pokrzywy.
1.Sok z pędów pokrzywy przygotowujemy wiosną z młodych pędów. 
Młode pędy pokrzyw zmiażdż i wyciśnij sok (można też kupić gotowy w aptece). Pij codziennie 1-3 łyżki przez 2 tygodnie. Przez kilka dni można go przechowywać w lodówce
2.Napar z pokrzywy przyrządzamy w proporcjach 2 łyżki suszonych liści na szklankę wrzątku. Po 10 minutach odcedzamy. Pijemy 2-3 razy dziennie po szklance między posiłkami.

Kąpiel dla opuchniętych nóg
Dwie garście pokrzywy zalać 2 litrami wody i pozostawić na noc. Następnego dnia zagrzać, aż do zagotowania. Gorący roztwór nalać do miski i moczyć w nim stopy przez 20 minut. Można także na opuchnięte nogi moczyć w chłodnym roztworze.





Malina na przeziębienie 
Maliny zawierają dużo witamin a także kwas elagowy. Dzięki temu mają właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, uspokajające, obniżające ciśnienie, wspomagające leczenie przeziębień, zapaleń jamy ustnej i gardła.Dobre przy anginie i zapaleniu oskrzeli.
 Chyba najbardziej znanym wykorzystaniem malin jest sok ze świeżych owoców czy herbatka z wysuszonych owoców maliny. Maliny pobudzają działanie gruczołów potowych, wywołują obfite wydzielanie potu (po upływie 0,5-1 godziny od chwili wypicia). Mają również właściwości ściągające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie , owoce maliny zawierają witaminy C, E, B1, B2, B6.
Herbatka - owoce suszyć latem na słońcu lub w suszarce do grzybów. Przechowywać w przewiewnej papierowej torbie.
2 łyżki suszonych owoców zalewamy wrzątkiem. Napar parzy się pod przykryciem ok. 15 minut. Taką herbatkę należy pić 2-3 razy dziennie.
Sok
Składniki: 1 ½ kg malin
 1 ½ kg cukru 
Sposób wykonania: Maliny oczyścić i przebrać. Opłukać i osuszyć. Do dużego czystego i suchego słoika układać warstwami maliny i cukier, i tak na przemian, aż do wyczerpania składników. Następnie słoik zakręcić. Odstawić w ciepłym miejscu (np. w kuchni) i nakryć ręcznikiem, aby do malin nie dochodziło światło i zostawić tak na około 5 dni. Następnie sok odlać, maliny dokładnie odcisnąć, a następnie cały sok przecedzić przez gęste sitko. Przelać do małych słoiczków, szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy. Zimą sok z malin podawać do herbatki.
Źródło:http://www.smaczny.pl/przepis,sok_z_malin_na_zime




Czosnek i cebula


Czosnek to specjalista w walce z zakażeniami dróg oddechowych. Naturalny antybiotyk, ma silne działanie bakteriobójcze.Zarówno cebula jak i czosnek odznaczają się działaniem przeciwwirusowym oraz przeciwbakteryjnym. Syrop wspomaga siły obronne organizmu do walki z infekcją, zmniejsza uporczywość kaszlu oraz osłabia ból gardła.My czosnek sadzimy na działce w ilościach "hurtowych". Jemy zapobiegawczo przez cały rok, przeważnie na kanapkach.
Mikstura czosnkowa: 2-4 ząbki czosnku posiekaj, zalej szklanką gorącego mleka. Pij przed snem. 

Syrop z cebuli – cebulę drobno kroimy bądź ścieramy na tarce, układamy w słoiku po czym zalewamy miodem lub zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 24 h. Wypijać należy łyżkę syropu od 3 do 5 razy na dobę.





Syrop z mniszka - robi go moja mama. Mi się po prostu nie chce zbierać tyle kwiatków i potem bawić się z tym - ale polecam go zawsze innym, prawdopodobnie pomaga.
Składniki na syrop z mniszka:
 - 400- 450 kwiatów mniszka lekarskiego (ładnych, rozwiniętych)
 - 1-2 cytryny
 - 1 litr wody
 - 1 kilogram cukru
Jak przygotować syrop z mniszka:
Świeże kwiaty mniszka zbieramy z łąki (dobrze, żeby była oddalona od drogi i by kwiaty były zbierane rano). Kwiaty mniszka kładziemy na kartkę, gazetę itp., by opuściły je wszystkie owady. Następnie wkładamy kwiaty pod bieżącą wodę i płuczemy. Do garnka wlewamy litr wody i wrzucamy do niej kwiaty. Od zagotowania wody zostawiamy kwiaty na ogniu jeszcze na 10-15 minut. Czekamy 24 godziny, następnie wywar przelewamy przez sitko i odciskamy wodę z kwiatów. Do wywaru z mniszka dodajemy wyciśnięty sok z cytryn oraz cukier i ponownie gotujemy (na niewielkim ogniu, około 2-3 godzin), aż wywar z mniszka zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu.


Miód z kwiatów mniszka(poprawia trawienie, wzmacnia organizm, znakomity do słodzenia herbaty przy przeziębieniach)
Składniki na miód z kwiatów mniszka lekarskiego:
 - 30 dag płatków mniszka
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1-2 goździki
- 1 kg cukru.
Płatki mniszka ułożyć w słoju i zalać wrzątkiem (1 litr). Zostawić na 3 dni. Odcedzić. Pomarańczę i cytrynę obrać, pokroić, dodać cukier i goździki. Dodać odcedzony płyn z płatków. Gotować na niewielkim ogniu aż zgęstnieje. Rozlać do małych szklanych słoiczków. Szczelnie zamknąć.





Burak
Sok z buraka jest polecany w leczeniu przeziębienia i grypy, szczególnie podczas uporczywego kaszlu i chrypki. 
 Syrop z buraka
1. wydrążamy dziurę w dużym buraku i wsypujemy do niej cukier. Gdy cukier przemieni się w gęsty syrop wypijamy po małej łyżce 3 razy dziennie. Ja wydrążony i napełniony cukrem burak umieszczam w gorącym piekarniku i czekam aż puści sok.Receptura posiada działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne.
2.Dwa średniej wielkości buraki zetrzyj na tarce.
Do buraków dodaj 2-3 łyżeczki miodu.Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Całość schłodź w lodówce. Podawaj co godzinę po jednej łyżeczce dzieciom, zaś dorosłym po 1 łyżce stołowej.


Napar napotny – przygotowujemy szklankę wrzątku, umieszczamy w niej łyżkę mieszanki z czarnego bzu, lipy oraz rumianku. Można dodać także miód, cytrynę, goździki oraz imbir. Zaparzać przez 15 minut, po czym odcedzić, osłodzić i wypić zanim ostygnie. Po wypiciu należy koniecznie położyć się do łóżka.

9 komentarzy:

  1. Medycyna naturalna powinna być znacznie częściej wykorzystywana w takim leczeniu

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo za ten wpis! Dzięki niemu przekonałam się do czosnku, wcześniej jakoś nie byłam do niego pozytywnie nastawiona. Naturalny antybiotyk mi mega pomaga. Stosuję go za każdym razem gdy pojawią się oznaki przeziębienia. Jestem wielką zwolenniczką medycyny naturalnej i z chęcią wypróbuję Twoich pozostałych przepisów ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Według mnie nie zawsze trzeba sięgać po wyszukane leki bo wszystko możemy znaleźć... W kuchni:) Bardzo fajny wpis. Nie ukrywam, że zainteresowałam się ostatnio tematem. Swoją drogą. Trafiłam na: https://www.tantra.pl/mms-lek-na-miar-xxi-wieku/ Czy ktos ma jakieś doświadczenia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Informacje bardzo interesujące, jak i cały blog. Na pewno warto się zapoznać z wpisami które udostępniasz

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz każdy chce jak najlepiej dbać o siebie, aby ochronić się przed koronawiursem. Bardzo ważne jest też uważanie na dzieci w tym niebezpiecznym czasie. Na stronie: https://odpustowe.pl/ochrona-dzieci-przed-koronowirusem/ jest instrukcja, jak można ochronić dzieci przed zachorowaniem. Warto stosować się do niej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ogólnie powiem Wam szczerze, że bardzo sceptycznie podchodzę do tematu medycyny naturalnej, ponieważ nigdy nie widziałem żadnych cudownych efektów jej działania. Oczywiście np. na przeziębienie używam babcinych sposobów, ale wolę jednak naukę i tradycyjną medycynę, o której czytam sobie teraz artykuły na stronie http://medycynaporady.pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomimo tego, że medycyna w dzisiejszych czasach jest bardzo rozwinięta, to wciąż korzystamy z wiedzy nabytej setki lat temu, dotyczącej leczniczych właściwości ziół.

    OdpowiedzUsuń

Trądzik posterydowy

        Budząc się rano czułam, że z moją twarzą jest coś nie tak. Jakby coś rozpierało ją od środka. Naciągnięta skóra, swędząca i piecząca...