czwartek, 1 stycznia 2015

Dieta zalecana w chorobach mięśniowych.

        Pojedliście sobie przez cały ten okres świąteczno - noworoczny? Skusiliście się na kawałek ciasta, pysznego mięska, pasztetu czy bigosu (z reguły tłustego, takiego "bogatego")? Ja może nie tyle się najadłam co napróbowałam przygotowując wszystkie potrawy i ciasta. Teraz mam lekkie wyrzuty sumienia bo np. ciasta nie powinnam w ogóle jeść ale jednak musiałam pierwsza je spróbować choćby dlatego, żeby się przekonać czy są zjadliwe (dobrze się usprawiedliwiam?). No, cóż święta rządzą się swoimi prawami - troszkę ale nie dużo sobie pozwoliłam, teraz czas na prawidłowe odżywianie się zalecone przez lekarzy w chorobach mięśni.
       Choroby nerwowo-mięśniowo-szkieletowe (choroby mięśni) są bardziej rozpowszechnione niż inne typy chorób przewlekłych, a większość z nich jest przyczyną bólu, co powoduje pogorszenie jakości życia. Odpowiedni model odżywiania tzw. leczenie żywieniowe ma kolosalne znaczenie dla dobra chorych, może wpłynąć na redukcję bólu i zapalenia, a także prawidłowo wspierać funkcje mięśniowo-szkieletowe. Zarówno kontrola liczby kalorii, jak i dostarczanie ich w postaci odpowiednich posiłków, są ważnymi czynnikami w leczeniu tych chorób ponieważ nadmierna waga zwiększa obciążenia mechaniczne stawów, pogarsza funkcjonowanie mięśni, przyczynia się do osteoporozy, obciążenia kręgosłupa, osłabienia całego układu nerwowo- mięśniowego.
       Chciałabym Wam dzisiaj przedstawić dietę opracowaną przez lekarzy z Kliniki Neurologicznej CSK AM w Warszawie na potrzeby osób z chorobami mięśni.



                             Dieta zalecana w chorobach mięśni

              Lekarze zalecają dietę lekkostrawną z dodatkiem witamin: A, C i E.

              Z diety należy wyłączyć tłuszcze zwierzęce nasycone (smalec), ostre przyprawy.

              Należy ograniczyć: cukier, słodycze, potrawy mączne (kluski, makarony itp.).

      Zalecane jest:


     · Pieczywo ciemne gruboziarniste (chleb sojowy, słonecznikowy lub podobne),

     · Twaróg - codziennie,

     · Mięso chude, najlepiej gotowane lub duszone, rzadziej smażone na oleju,

     · Ryby chude (dorsz, kergulena, mintaj) najlepiej gotowane lub duszone, pieczone,

       rzadziej smażone - korzystnie 3 razy w tygodniu,

     · Kiełki pszenicy jako dodatek do surówek,

     · Sok z marchwi (jeżeli dostępna jest marchew z gleby nie nawożonej nawozami

       sztucznymi),

     · Owoce: jabłka ze skórką, banany, pomarańcze, truskawki,

     · Miód do słodzenia napojów zamiast cukru.


Dieta taka nie spowoduje przyrostu wagi ciała. Dostarczy odpowiednią ilość białka,

uzupełni ilość karnityny (ryby), dostarczy w sposób naturalny witaminy (wit. E w kiełkach

pszenicy, wit. A w soku z marchwi, wit. C w owocach) oraz potas (banany).



Opracowane przez lekarzy z Kliniki Neurologicznej CSK AM w Warszawie
źródło: http://idn.org.pl/ptchnm-warszawa

1 komentarz:

  1. A czy w chorobie masz czas i siłę na przygotowywanie wszystkich posiłków? Pytam, ponieważ na stronie https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-lublin możesz znaleźć sobie szczegóły catering dietetyczny, który może być odpowiednio do Ciebie wybrany i na pewno będzie dużo łatwiej trzymać dietę i może to dostarczać odpowiednich wartości.

    OdpowiedzUsuń

Trądzik posterydowy

        Budząc się rano czułam, że z moją twarzą jest coś nie tak. Jakby coś rozpierało ją od środka. Naciągnięta skóra, swędząca i piecząca...